ortak akıl yöntemleri

Açık Alan Teknolojisi (Open Space Technology)

20 yılı aşkın süredir dünyanın pek çok yerinde şirketlerden hükümetlere, çatışmalı gruplardan ilkokul öğrencilerine kadar pek çok farklı grup tarafından kullanılan bu yöntem bir konu, hedef ya da sorunun ilgilendirdiği tüm tarafları o konuyu, önceden hazırlanmış hiçbir ajanda olmadan, konuşmak üzere bir araya getiriyor. Grupların kendi kendine organize olmaları prensibine göre işleyen, hiyerarşik olmayan ve herkesi eşit katılıma davet eden, bireyin ve toplulukların bilgeliğine ve kendileri için en iyi çözümü “uzmanların” müdahalesi olmadan üretebileceklerine inanan, en karmaşık sorunlara dahi çok kısa sürelerde pratik çözümler üretilmesini mümkün kılan katılımcı, demokratik ve çoğulcu bir toplantı metodudur. Açık Alan, aynı zamanda insanın hayatında sınırsız olasılıklara yer açan, insanın idealleri ve değerleri için sorumluluk alma bilincini ve girişimcilik ruhunu geliştiren ve insanı özgürleştiren bir yaşam felsefesi.

Kaynak: www.openspaceworld.org

Dünya Kafe (World Cafe)

Grubun toplanacağı alan her birine 4 ya da 5 kişinin oturabileceği, üzerlerinde kır kahvelerindeki gibi örtüleriyle, çiçekleriyle masalardan oluşan bir kafeye dönüştürülür. Daha sonra güzel bir müzik eşliğinde katılımcılar salona davet edilir ve masalara rastgele otururlar. Dünya Kafe’nin kolaylaştırıcısı konuyu anons eder, üzerinde konuşulacak soruları paylaşır ve katılımcılar aynı bir kafede muhabbet ediyormuşçasına soruları tartışırlar, masaların üzerindeki kâğıtlara önemli noktaları not alırlar. Belli bir süre sonra kolaylaştırıcının işaretiyle, masalardaki katılımcılar bir kişi haricinde yer değiştirirler ve yeni masalarda farklı kişilerle ya aynı soruyu ya da farklı bir soruyu tartışırlar. Masada kalan katılımcı ise yeni gelenlere bir önceki grupta konuşulanları aktarır, böylece yeni diyalog bir önceki grupta konuşulanların üzerine kurulur. Gruplar üç kez yer değiştirdikten sonra bu sohbetlerde ortaya çıkan fikirler, öneriler, alınan kararlar dileyen katılımcılar tarafından grubun geri kalanıyla paylaşılır. Böylece dinamik bir etkileşim ortamında samimi ve gerçek paylaşımlar yaşanır; bireyle kolektifin dansı sonucu bütüncül bir bakış açısına ulaşılmaya çalışılır.

Kaynak: www.theworldcafe.com

Olumlayıcı Sorgulama (Appreciative Inquiry)

Olumlayıcı sorgulama bireylerde, organizasyonlarda ve dünyada en iyi potansiyelin kolektif olarak araştırılması sürecidir. Bir sistemin ekolojik, ekonomik ve insani hususlarda en efektif ve yetkin olduğu durumlarda o sisteme hayat veren etkenlerin sistematik keşfidir. Olumlu sorgulama, en yüksek olumlu potansiyele ulaşmak için bir sistemin kapasitesini güçlendirici soruların sorulması sanatı ve pratiğidir. Olumlu sorgulamada imgelem ve inovasyon aktiftir ve olumsuz kritik yerine keşif, hayal ve tasarım etkindir. Olumlu sorularla bireylerin ve organizasyonların en iyi potansiyelini hayal etmek ve yaratmak daha kolay olacaktır!

Konuşma Çemberi (Conversation Circle or Council)

Konuşma Çemberi binlerce yıldır insanların önemli konularda kalplerindekini samimi ve güvenli bir alanda paylaşmak için kullandıkları bir ritüeldir. Konuşma çemberinin prensipleriyle hareket edildiğinde, en hassas ve çatışmalı konularda bile açılımlar yaşanır, bireyler en derin yaralarını, özlemlerini ve hayallerini paylaşarak şifa bulurlar. Bu yönteme göre belli bir konuda konuşmak üzere toplanan bir grup (hatta iki kişiyle de uygulanabilir) ortada çiçekler, katılımcılara ait anlamlı objeler ve yanan bir mumdan oluşan merkezin etrafına daire şeklinde otururlar. Bir konuşma objesi elden ele geçirilir ve objeyi tutan kişi konuşurken diğerleri konuşanı dinler. Çemberde bilinç ve farkındalıkla konuşmak, konuşanı dikkatle ve saygıyla dinlemek ve tüm grubun refahını düşünerek hareket etmek dikkat edilmesi gereken pratiklerdir.

Kaynak: www.peerspirit.com

1 thoughts on “ortak akıl yöntemleri

Yorum bırakın